Em poden acomiadar per publicar un vídeo a Tik-Tok?

Cada cop més, les xarxes socials ocupen un espai important en el dia a dia de les persones i són utilitzades en els diferents àmbits de la seva vida. El contingut que es publica a les mateixes arriba a un públic il·limitat i, com no pot ser d’una altra manera, també té una notable repercussió a les relacions laborals.

En els darrers mesos s’han publicat diverses sentències on es declara procedent l’acomiadament de la persona treballadora per fets que han estat coneguts per l’empresa arran de les publicacions fetes a les xarxes socials.

Cal remarcar que si el contingut que es publica al perfil de Tik-tok o Instagram és públic, pot ser perfectament utilitzat per l’empresa si en el mateix s’observen incompliments contractuals. Per tant, ja podem donar resposta al títol d’aquest article i afirmar que és perfectament possible acomiadar en base a allò publicat a les xarxes socials.

Les situacions que comentarem tenen a veure amb l’ acomiadament de persones treballadores que, durant la seva baixa laboral, han realitzat activitats que perjudiquen el seu estat de salut o bé s’observa que realment tenen aptitud per poder treballar.

En aquest sentit, cal manifestar que a la relació laboral regeix la bona fe contractual. Dit això, el fet de transgredir la bona fe contractual és motiu justificat d’acomiadament. La persona treballadora, quan es troba de baixa laboral, no pot realitzar activitats que puguin dificultar greument el seu procés de curació, essent motiu de sanció disciplinaria la realització d’ actes que posen en perill o dificulten la seva recuperació. Veiem exemples:

a) A la Sentencia del Tribunal Superior de justícia de Castella i Lleó, de data 29 de setembre de 2022, la treballadora va incórrer en situació d’Incapacitat Temporal amb diagnòstic de lumbàlgia durant els períodes compresos entre el 30 de gener de 2021 i el 29 de gener de 2022.

b) A la Sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, de 30 de març de 2022, la treballadora incorre en situació de baixa laboral en data 14 de gener de 2020 i és intervinguda quirúrgicament per una luxació en el peroné de la cama esquerre. Tanmateix, la treballadora, durant el procés d’incapacitat temporal, ha d’anar a urgències diverses vegades pel dolor que pateix en el peu esquerre. En diversos informes de la mútua consta com la treballadora refereix dolor en el peu lesionat.

Amb els anteriors antecedents, l’empresa detecta que la treballadora, durant la baixa laboral, ha realitzat diverses publicacions al Tik-Tok, on s’observa a aquesta saltant en llits elàstics i realitzant activitats en un parc “multi aventura”. Novament, l’empresa utilitza les imatges per acomiadar-la i, el jutge, valida la decisió empresarial ja que entén que la conducta de la treballadora, juntament amb les manifestacions de dolor que referia a les visites mèdiques i les recomanacions de descans, indica que les activitats realitzades o bé eren incompatibles amb la recuperació o bé s’estava allargant la situació d’incapacitat temporal de forma innecessària.

Cal remarcar que no només s’han produït acomiadaments per incompliments durant el període de baixa laboral, si no que també s’han acomiadat a persones treballadores per vídeos publicats al Tik Tok que revelen incompliments contractuals durant la prestació de serveis en horari laboral i en el seu lloc de treball.

En conclusió, cal tenir molta cura del que es publica en perfils públics, ja que el contingut es perfectament utilitzable per justificar incompliments contractuals.

 

L’equip de Grup Girolex es posa a la teva disposició per a qualsevol consulta i/o aclariment en relació als aspectes tractats en el present article. Estarem encantats de poder ajudar-te i donar-te la tranquil·litat legal que et mereixes.

 



leo. vel, felis Aenean nunc sit