La modificació de mesures ha de suposar un judici de proporcionalitat entre la capacitat econòmica de l’obligat i la necessitat del receptor

SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM 363/2015

SALA CIVIL, SECCIÓ 1, RECURS DE CASSACIÓ
DATA DE SENTÈNCIA: 17 DE JUNY DE 2015

 

OBJECTE: MODIFICACIÓ DE MESURES

 

El rerefons del cas tracta d’un procediment de mesures establertes en una sentència de divorci, on a través de les diferents instàncies i fins a arribar al Tribunal Suprem, s’intenten modificar per la part actora pels motius que s’expliquen infra.

El primer motiu al·legat és el fet que una de les parts del divorci ha esdevingut de pitjor fortuna, perdent la seva feina i, per tant, la font principal d’ingressos. Així, sol·licita que es suprimeixi la pensió compensatòria i que es redueixin les d’aliments respecte els fills comuns, sol·licitant també que s’inclogui dins aquests imports les despeses ordinàries dels menors.

A través de les instàncies s’admeten parcialment les modificacions proposades, però no de forma suficient per a l’actor, qui interposa recurs de cassació per inaplicació de l’article 146 i 147 del Codi Civil Espanyol.

El Tribunal Suprem fa dos pronunciaments importants:

1.      Citant la STS de 28 de Març de 2014 afirma que el judici de proporcionalitat de l’article 146 correspon als tribunals que resolen les instàncies, i no hi ha d’entrar el Tribunal Suprem si no s’ha vulnerat clarament el mateix o no s’ha raonat lògicament d’acord amb la regla de l’article 146.

 2.      Confirma la sentència recorreguda perquè ha valorat la capacitat de qui ha de prestar aliments i la necessitat de qui els rep.

Així, es constata el següent criteri del Tribunal Suprem: només una infracció palesa de l’article 146 del Codi Civil Espanyol serà controlat per aquest òrgan, i la modificació de mesures ha de suposar un judici de proporcionalitat entre la capacitat econòmica de l’obligat i la necessitat del receptor. A més, s’entendrà que quan s’hagi realitzat aquest judici en les instàncies oportunes, sempre i quan sigui de forma lògica, el Tribunal Suprem ja no entrarà a debatre la qüestió.velit, eleifend tristique libero justo Lorem commodo risus