Una família passejant

El Dret a la intimitat front al dret a la informació

STS 363/2017
TRIBUNAL SUPREM. Sala de lo civil.

Madrid

 

Aquest cas es tracta d’un recurs de cassació  interposat per un diari provincial de Zamora contra una sentència condemnatòria per haver vulnerat el dret a la intimitat d’una família (art. 18 CE).

Els fets versen sobre un succés passat a la mateixa ciutat de Zamora entre dos germans de la família. El demandant va ser ferit pel seu germà amb una pistola, el qual després d’atacar-lo es va suïcidar. El diari local, al dia següent va publicar un reportatge que contenia aquesta informació:

–          El seu nom i el del seu germà.
–          Les inicials del cognoms.
–          El sobrenom del germà.
–          La direcció exacte del domicili familiar.
–          La professió de metge que havia ostentat el seu pare en un determinat poble de la província.
–          Referències a la notorietat de la família.
–          Els testimonis que havien presenciat els fets, que era la seva mare, i es ressaltava que aquesta patia Alzheimer.
–          Fotografia del demandant, que havia estat extreta del seu perfil de facebook.

Doncs bé, la primera i la segona instància donaven la raó al demandant, condemnant al diari al diari per vulneració del dret de la intimitat.

El Tribunal Suprem de Madrid, va acceptar a tràmit el recurs de cassació i va procedir a analitzar quina de la informació que contenia el reportatge podia suposar una vulneració al dret a la intimitat i posar en ponderació els drets que cada una de les parts al·lega.

En relació a la informació publicada la Sala considera que no és una intromissió greu, ja que en un àmbit reduït com és la província de Zamora no suposa un augment considerable del coneixement dels fets que podien tenir els seus veïns i més en el cas d’una família coneguda. A més, es tractava d’uns fets d’interès social objectivament greus. 

Per a la valoració de la suposada intromissió tenen en compte que no s’exposen fets amb extralimitació morbosa ni tampoc es fa referència al motiu de la disputa i per tant la Sala considera que ha de prevaldre el dret a la informació (art. 20.1 CE) exercitada a través de la premsa.

Tot i dictaminar en aquest sentit, el Tribunal Suprem fa un apunt respecte al tema de la fotografia extreta del perfil públic del facebook. No la consideren com una intromissió al dret de la intimitat, en canvi si que analitzen si suposa una vulneració contra el dret a la pròpia imatge (art. 18 CE).  En aquest aspecte dicta “Que en la cuenta abierta en una red social en Internet, el titular del perfil haya subido una fotografía suya que sea accesible al público en general, no autoriza a un tercero a reproducirla en un medio de comunicación sin el consentimiento del titular”.

D’aquesta forma la Sala del Tribunal Suprem de Madrid revoca la sentència de Segona Instància i estima parcialment el recurs de cassació, però fent l’apunt de la fotografia i la vulneració del dret a la pròpia imatge. 

Tags:


ut quis, luctus dolor. neque. consectetur porta. velit, libero nec