indemnització administració pública

Nou cas d’èxit. Sabies que una caiguda a la via pública pot comportar una indemnització?

En aquesta secció us volem compartir una altra sentència favorable que ha aconseguit l’equip de Girolex i que ha ajudat a obtenir una important indemnització a la nostra clienta en un procediment judicial contra l’administració pública.

Els danys soferts per la nostra clienta

La nostra clienta va patir una greu caiguda quan caminava per un pas de vianants que es trobava en molt mal estat, perquè comptava amb moltes llambordes aixecades i, fins i tot, algunes mancants.

Aquesta caiguda va ser provocada a l’entrebancar-se amb una d’aquestes llambordes aixecades, causant-li una fractura en un dit de la mà i greus hemorràgies internes que van finalitzar amb una llarga intervenció quirúrgica d’urgència.

Quina responsabilitat tenen les administracions públiques?

Cada administració pública, dins el seu àmbit territorial, té l’obligació de mantenir la via pública en un estat correcte, segons les competències atorgades per la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

L’article 106.2 de la Constitució Espanyola preveu que els particulars tindran dret a ser indemnitzats per les lesions que pateixin a conseqüència del funcionament dels serveis públics, llevat els casos de força major.

De la mateixa manera, els articles 32 i següents de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, regulen i estableixen el sistema de responsabilitat de totes les administracions públiques.

Requisits per tal que neixi el dret a rebre una indemnització

D’acord amb la normativa exposada, i tal com ha anat establint la jurisprudència, són tres els requisits o pressupòsits que són necessaris perquè neixi el dret a la indemnització dels danys patits a conseqüència del funcionament de l’administració pública:

  1. L’existència i la realitat d’un dany.
  2. Que la lesió sigui a conseqüència del funcionament dels serveis públics.
  3. El nexe causal entre el funcionament del servei públic i el dany o lesió produïts.

 

Tanmateix, cal puntualitzar que els danys no seran indemnitzats si s’han produït per falta o culpa de la mateixa víctima o per l’actuació de terceres persones, com tampoc, en els casos de força major.

Conclusió de la Sentència:

Finalment, gràcies a la tasca duta a terme en el judici, l’equip de Girolex va aconseguir provar tots els requisits exposats anteriorment.

Fins i tot, vam provar la relació de causalitat que és el més difícil defensar, recalcant el fet que no resulta exigible que els vianants hagin d’endevinar el perill que suposa caminar per una via oberta al públic amb aquelles condicions, i que el risc de circular per aquell pas de vianants s’escapava dels estàndards normals d’atenció i precaució que s’han de tenir.

Aquesta sentència ha suposat que la nostra clienta s’hagi pogut veure indemnitzada per totes les conseqüències que va patir per culpa d’aquesta caiguda, inclosa la llarga recuperació de les seves lesions.

Com et podem ajudar?

GIROLEX ESPAI JURÍDIC sempre estarà a la seva disposició per qualsevol consulta o aclariment al respecte.

 

 ut consectetur libero Praesent diam Praesent